16 Eylül 2010 Perşembe

Tekrar Hoşgeldin Norveç


Norveç... Kuzeyin soğuk ve sessiz ülkesi... Hiçbir zaman İsveç ve Danimarka'nın popülaritesini yakalayamasa da, halinden memnun. AB'ye üyeliği elinin tersiyle itmiş, "azıcık aşım kaygısız başım" diyen bu refah ülkesi, kendini tekrar futbolla hatırlatma peşinde. 90'lı yılların kulüpler ve milli takım bazında Avrupa'nın en çok mesafe alan ülkesi Norveç, 1993 yılında milli takımlar bazında FİFA dünya sıralamasında 2.lik koltuğuna kadar yükselmişti. Nils Arne Eggen Rosenborg'da 13 yıl ard arda lig şampiyonluğu yaşarken, Egil Olsen'in yönettiği Norveç Milli takımı da üst üste iki kez 1994 ve 1998 dünya kupalarında boy gösteriyordu.
Norveç demek Rosenborg demekti neredeyse. Aradan geçen yıllar içinde Eric Mykland, Ole Gunnar Solskjær, Tore Andre Flo, Arne Riise gibi oyuncular Avrupa pazarında kendilerinden söz ettireceklerdi, ne var ki Norveç milli takımı bu süreçte büyük bir istikrar sorunu yaşamaya başladı. Olsen'in milli takımdan ayrılması ve Eggen'in Rosenborg'a vedası, Rosenborg-Norveç simbiyozunu alt üst etti ve Norveç de Rosenborg da bir daha toparlanamadı.

1994 Dünya Kupası Elemeleri Norveç Milli Takımı
Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Rune Bratseth, Frank Strandli, Henning Berg, Mons Ivar Mjelde,
Karl Petter Løken, Mini Jacobsen, Frode Grodås, Lars Bohinen ,Erik Mykland
 
Norveç'in Fatih Terim ve Mustafa Denizli'si olan Olsen-Eggen ikilisi tekrar kolları sıvadı. Evet, 90'ların klasik Rosenborg-Norveç ikilisi tekrar sahaya inmeliydi. "Drillo" lakaplı Olsen yönetimindeki Norveç, hazırlık maçında Fransa'yı 2-1, EURO 2012 elemelerinde ise İzlanda'yı deplasmanda 2-1, Portekiz'i içeride 1-0 yendi ve "bu oyunda ben de varım" dedi. Kadro açısından bakıldığında bir Flo, Solskjær ya da Mykland gibi yıldızların olmadığı ortada. Ancak Eric Huseklepp, Steffen Iversen, John Arne Riise ve John Carew gibi önemli oyunculara sahipler. Alınan Portekiz galibiyeti ve oynadıkları oyun da saygı duyulacak bir takım olduklarını gösterdi. Olsen'in dediği gibi EURO 2012'ye katılma şansları 60% olsa da, bu başarıyı orda devam ettirmeleri zor gözüküyor. Ama gerçek şu ki, Norveç gümbür gümbür geliyor ve önümüzdeki bir kaç sene adından söz ettirecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder